Rețete
Mușchiuleț de porc servit cu piure din țelină coaptă și sos din mere caramelizate
Method:
Rețeta perfectă atunci când ai musafiri și vrei să-i impresionezi cu talentul tău de bucătar, dar și atunci când vrei să-ți surprinzi familia cu un preparat sățios și deosebit de gustos. Această rețetă de mușchiuleț de porc servit cu piure din țelină coaptă și sos din mere caramelizate nu ar fi fost la fel de bun fără mixul perfect pentru așa ceva, Chapter IV.
Astfel, iată cum faci cel mai bun mușchiuleț de porc la cuptor!
Aceasta operă culinară este o rețetă originală Qzeen.
Se fasonează (îndepărtarea pielii) mușchiulețul de porc. Această operație se face cu un cuțit cu lamă subțire. După ce am terminat prima operație, condimentăm muschiulețul cu Chapter IV, putem folosi o priză de muștar pentru a fixa condimentele ca o crustă peste mușchi.
Introducem mușchiul într-o tavă termorezistentă și îl acoperim cu folie alimentară de aluminiu. Îl vom găti la 170 grade Celsius, timp de 30 de minute sau la 120 grade Celsius, timp de 60 de minute.
Spălăm țelina, iar apoi o curatăm, o tăiem cubulețe. Nu contează forma, ci mărimea acestora, deoarece exact ca la piureul de cartofi trebuie tăiate mărimi egale pentru a fierbe în mod egal. Punem la fiert în apă rece și adăugăm lămâie și sare.
Timpul de fierbere nu este unul mar, dar pentru sigurantă, încercați cu o furculiță sau scobitoare bucățele de țelină până nu se mai simte rezistență în bucățile de țelină. După ce a fiert țelina, o blendăm cu unt, smântână lichidă, sare și piper până obținem textura fină.
Textura țelinei este asemănătoare piureului de cartofi, dar este bine de știut că țelina conține doar 5% amidon față de cartofi.
Pentru sosul de mere vom carameliza zahărul, iar în momentul în care s-a caramelizat, adăugăm vinul alb și diferite arome dorite (anason, cimbrișor etc). Merele le curațăm și le tăiem cuburi, după care se fierb în vin și caramel.
Adăugăm sare și condimentele Chapter IV și pentru a oferi densitate sosului într-un mod rapid adăugăm puțin amidon diluat în apă rece sau reducem sosul pană devine dens, astfel ne vom bucura de o aromă mult mai profundă de pectină provenită din mere și vin.
Ultima etapă este brezarea mușchiului de porc în unt, usturoi și cimbrișor până se formează o crustă frumoasă pe bucata de mușchi. Lăsăm să se odihnească timp de 3-4 min și apoi putem tăia și savura opera culinară.

Vă dorim poftă bună!
By Liviu Morarescu